Żytnie naleśniki z konfiturą

  • Czas: 15 minut
  • Trudność:
  • Porcje: 18 szt.

Składniki

  • 2 szklanki mąki żytniej: typ 720
  • szklanka mleka
  • 400-500 ml wody kranowej lub gazowanej
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru
  • 2 szczypty soli
  • 4 łyżki oleju
  • słoik konfitury jagodowej, z czarnych porzeczek lub malinowej
  • garść ulubionych owoców

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy, na końcu dodając wodę w takiej ilości, by powstało gładkie, lejące się ciasto.
2. Odstawiamy ciasto na 10-15 minut.
3. Mocno rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki, aż się zarumienią.
4. Podajemy ciepłe, z ulubioną konfiturą i owocami.