Stokrotka Magazyn

Zdrowe zamienniki kalorycznych klasyków

Zdrowe zamienniki kalorycznych klasyków

Każdy z nas z pewnością ma swój ulubiony przysmak, za który dałby się pokroić. Niestety, często jest on bardzo kaloryczny, a co za tym idzie, niezdrowy. Dobra wiadomość jest taka, że nie musimy rezygnować z ulubionej przekąski. Wystarczy zastąpić ją wersją fit, która nie odbije się na naszej wadze ani zdrowiu.

Jeśli nie chcemy całkowicie wykreślać ulubionego dania ze swojego menu, skorzystajmy z przepisu na jego zmodyfikowaną wersję, która ma mniej kalorii, a także jest zdrowsza. A co najważniejsze, nie tracimy walorów smakowych dania.

Dla wielbicieli Nutelli

Zwłaszcza najmłodsi nie wyobrażają sobie śniadania bez słoika tego niesamowicie słodkiego orzechowego kremu. Nutella jest jednak dość kaloryczną, a także obfitą w cukier przekąską. Na szczęście istnieje możliwość zastąpienia jej wersją fit – równie smaczną i orzechową.

Składniki:

  • 250 g orzechów nerkowca
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Orzechy wrzucamy do blendera, który powinien rozgnieść je jak najdrobniej, aby powstała z nich mąka. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki i blendujemy aż do powstania jednolitej i gładkiej masy. Całość przelewamy do słoika. Domową nutellą możemy smarować pieczywo lub używać jej jako dodatku do deserów.

Brownie – czekoladowe ciasto, które nie tuczy

Jeśli podwieczorek bez kawałka czekoladowego ciasta to dla nas czarny scenariusz, warto wypróbować przepis na brownie w wersji fit.

Składniki:

  • 2 bataty średniej wielkości
  • 100 g daktyli
  • 3 jajka
  • orzeszki ziemne
  • pół szklanki kakao
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia do posypania
  • orzeszki ziemne do dekoracji

Przygotowanie:

Bataty obieramy i gotujemy aż zmiękną. Gotujemy również wodę, aż zacznie wrzeć, a następnie wrzucamy do niej daktyle na około 10 minut. Gdy bataty i daktyle ostygną, łączymy wszystkie składniki i blendujemy je na gładką masę, którą następnie przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy ciasto w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Gotowe brownie możemy posypać cukrem pudrem, a także udekorować orzeszkami.

Sernik dla łasuchów na diecie

Sernik to ulubione ciasto wielu z nas, jednak według tradycyjnego przepisu jest dość ciężkie i kaloryczne. Przepis na odchudzoną wersję sernika z pewnością przypadnie do serca wielbicielom tego pysznego ciasta.

Składniki:

  • 500 g twarogu chudego
  • 3 jaja
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie rodzynki

Przygotowanie:

Twaróg razem z jogurtem naturalnym blendujemy na gładką masę, do której w kolejnym kroku dodajemy żółtka, cukier trzcinowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na sam koniec, mieszając wszystko łyżką. Jeśli lubimy rodzynki w cieście, dodajmy je do pozostałych składników i wymieszajmy. Ciasto przelewamy na blaszkę, a następnie pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.