Stokrotka Magazyn

Szakszuka – z czym to się je?

Szakszuka – z czym to się je?

„Bałagan” na talerzu może być smaczny i zdrowy! Spróbuj orientalnej szakszuki – sycącego i aromatycznego, ale niezwykle prostego w przygotowaniu dania, które z kuchni orientalnej przywędrowało do Europy, zyskując stałe miejsce w kuchni wielu osób.

Popularna w kuchni izraelskiej, ale także tunezyjskiej, egipskiej i marokańskiej, szakszuka to, w najprostszym ujęciu, jajka ugotowane w pomidorach. Dodając przyprawy w odpowiednich proporcjach, uzyskamy ciekawe danie, o intrygującym aromacie i smaku. Lekko pikantny sos warto przygotować wcześniej, a nawet zamarynować i wykorzystywać, ilekroć najdzie nas ochota na kulinarną, orientalną podróż.

Z czym to się je?

Słowo shakshouka dosłownie oznacza „bałagan” – w tym nieporządku nie ma jednak nic złego! Miękkie, duszone warzywa, płynne, aksamitne żółtko i orientalne przyprawy zapewnią wspaniałe doznania smakowe. W naszej kuchni sprawdzi się jako sycące śniadanie, ale może też stanowić dodatek obiadowy lub pyszną kolację albo posiłek białkowo-tłuszczowy w diecie osób aktywnych fizycznie. Jej charakter można modyfikować, wzbogacając ją o składniki według własnych preferencji smakowych, zawsze jednak najlepiej smakuje podana wprost z patelni, z pysznym pieczywem lub plackiem typu pita.

Jak przygotować szakszukę?

Przygotowanie tej potrawy zajmuje około 10 minut. Jest to danie typu eintopf, czyli jednogarnkowe. Jako bazę stosujemy sos warzywny: pomidory z papryką i cebulą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego również inne składniki, np. sezonowe smakołyki, jak cukinia czy bakłażan, w którym zapieka się jajka. Aby danie było bardziej odżywcze, można przyrządzić je z mięsem lub wędliną. Weganie wymyślili nawet jej roślinną odsłonę – z tofu i solą kalanamak (do złudzenia przypominającą smak jajka) albo soczewicą zamiast jajek.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 posiekane pomidory lub puszka pomidorów
  • cebula
  • czerwona papryka
  • pół łyżeczki sproszkowanego chili
  • łyżeczka ziaren kminu
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę chili. Dodaj pomidory oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaj resztę przypraw, zagotuj i duś przez kilka minut, do odparowania części wody. W warzywach zrób cztery wgłębienia, w każde z nich wbij po jajku i gotuj pod przykryciem do ścięcia białka (5-10 minut) lub zapiecz w piekarniku. Podawaj z patelni, obsypane natką pietruszki lub kolendrą, skropione oliwą, z pieczywem.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.