Stokrotka Magazyn

Solić, nie solić?

Solić, nie solić?

Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej gotowania, inni unikają jej jak ognia. Nadmiar soli rzeczywiście może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu, ale czy należy z niej całkowicie rezygnować?

Dawniej sól nazywano białym złotem, ponieważ była bardzo cennym i poszukiwanym surowcem, a nawet pełniła rolę środka płatniczego. Przede wszystkim umożliwiała konserwowanie żywności, dlatego regiony, w których ją wydobywano, wzbogacały się i rozwijały gospodarczo. Obecnie status soli zmienił się, można dostać ją w każdym sklepie, jej cena jest niska, a coraz więcej ludzi ogranicza jej stosowanie w kuchni do minimum.

Dzienne spożycie soli

Okazuje się, że często używamy soli zbyt dużo. Nie bierzemy bowiem pod uwagę, że większość z żywności przetworzonej, którą kupujemy, jest również dosalana z uwagi na jej konserwowanie. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, bezpieczne dla zdrowia dzienne spożycie soli to maksymalnie 5 g, czyli 1 płaska łyżeczka do herbaty.

Umiar przede wszystkim

Spożycie soli powyżej dopuszczalnej ilości może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Przede wszystkim, nadmiar soli może przyczynić się do nadciśnienia tętniczego, co z kolei może prowadzić do powstania choroby wieńcowej czy miażdżycy. Sól kuchenna składa się z 40% sodu oraz 60% chlorku. Sód ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej naszego organizmu, przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia, a także reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. Okazuje się zatem, że nie powinniśmy zupełnie wyeliminować soli z codziennych posiłków, gdyż zawarty w niej sód odgrywa znaczącą rolę dla naszego dobrego samopoczucia.

Aktywność fizyczna a spożycie soli

Z drugiej strony, osoby mało aktywne spożywają zazwyczaj zbyt dużo soli, przez co staje się ona dla nich groźna. Natomiast osoby aktywne fizycznie i sportowcy konsumują jej zbyt mało, co może mieć dla nich negatywne skutki. Podczas wysiłku fizycznego sód zostaje wydalony z organizmu razem z potem, dlatego trzeba dbać o jego bieżące uzupełnianie. Wiele napojów izotonicznych w swoim składzie zawiera właśnie sód. Niedobór sodu może objawiać się skurczami, zawrotami głowy, a także spadkiem wydolności.
Osoby aktywne fizycznie mają zwykle większą świadomość odnośnie zdrowych nawyków żywieniowych, dlatego ich dieta zawiera produkty nisko przetworzone, zawierające znikome ilości soli. Wszystko to ma jednak wpływ na to, że zawartość sodu w ich organizmie jest niewielka, a często cierpią na jego niedobór. W przypadku osób prowadzących siedzący tryb życia, często spożycie produktów wysoko przetworzonych jest większe, sód nie jest na bieżąco wydalany z ich organizmu, przez co jego poziom jest zbyt wysoki. Należy zatem pamiętać, aby używać soli z umiarem, a dodatkowo dbać o odpowiednią dietę i nie unikać aktywności fizycznej. Wówczas sól nam nie zaszkodzi, a wręcz pomoże.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.