Stokrotka Magazyn

Najmodniejsze smaki 2018 roku

Najmodniejsze smaki 2018 roku

Specjaliści z branży spożywczej zadecydowali, jakie smaki będą prawdziwym hitem w 2018 roku. Okazuje się, że kulinarne nowości są zarówno słodkie, jak i pikantne. Co znalazło się na liście?

Podczas konferencji Instytutu Technologii Żywności w Chicago ogłoszono najnowsze trendy odnośnie smaków, które będą najpopularniejsze w 2018 roku. Dane przeanalizowały dwie agencje wywiadu rynkowego – Mintel i Innova Market Insights. Już teraz możemy zapoznać się z propozycjami. Jakie będą zatem najmodniejsze smaki 2018 roku?

Harissa – dla wielbicieli pikantnych smaków

Harissa to rodzaj ostrej pasty, którą przygotowuje się z papryki chili, czosnku, pomidorów, a także odrobiny kminku i kolendry. Dzięki niej nasze potrawy zyskają pikantną nutę. Z jej pomocą dodamy też ostrości hummusowi lub ulubionym zupom. Harissa jest obecnie bardzo popularna w Tunezji, Armenii i Libii.

Egzotyczny owoc – Guanabana

Ten ciekawy owoc o egzotycznie brzmiącej nazwie ma być prawdziwym hitem w 2018 roku. Podobno ma kremową konsystencję niczym banan, a smakuje jak połączenie truskawki z ananasem i dodatkiem cytrusów. Smaki, które w sobie zawiera, należą do ulubionych owoców Polaków, dlatego guanabana z pewnością spotka się ze sporym zainteresowaniem na naszym rynku. My już nie możemy się doczekać! Przybędzie do nas z Meksyku i słonecznej Kuby.

Kawa i herbata w nowym wydaniu?

Specjaliści z branży spożywczej przewidują, że kawa i herbata będą pojawiać się na naszych stołach w 2018 nie tylko w postaci popularnych napojów. Znane nam są już takie produkty, jak lody czy ciasta o smaku kawy. Teraz czas na nowe eksperymenty. Kurczak o smaku kawy? Czemu nie! Okazuje się, że w przypadku coraz większej ilości dań wytrawnych będziemy mogli poczuć aromat ulubionego porannego trunku.

Przyprawy na 1. miejscu

Jeśli kolorowe przyprawy są nam dobrze znane, to okazuje się, że w przyszłym roku będziemy używać ich jeszcze więcej. Rok 2018 będzie należał do szafranu, kurkumy, kminku, a także pieprzu cayenne i chrzanu. Według analityków sprzedaż przypraw rośnie z roku na rok. Widać lubimy przyprawiać potrawy coraz mocniej, nadając im niezwykłego aromatu.

W lokalnych ziołach siła

W 2018 roku na nowo odkryjemy smaki z okolicznych lasów i łąk. Lokalne zioła będą prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Dzięki nim potrawy zyskają ciekawy smak, a my będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.