Stokrotka Magazyn

Mrożona herbata – skuteczne orzeźwienie

Mrożona herbata – skuteczne orzeźwienie

Latem, gdy temperatury sięgają 30 stopni w cieniu, szukamy sposobu, by skutecznie się ochłodzić. Doskonałym rozwiązaniem są mrożone herbaty, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także skutecznie ugaszą nasze pragnienie.

Do najpopularniejszych mrożonych herbat należą te o owocowych i orzeźwiających smakach. W sezonie wiosenno-letnim, kiedy dostęp do świeżych owoców jest niemal nieograniczony, nie musimy zaparzać gotowych mieszanek ziół. Wystarczy, że połączymy czarną lub zieloną herbatę z sokiem z naszych ulubionych owoców.

Mrożona herbata rabarbarowa

Aby przygotować herbatę, należy sięgnąć po łodygę rabarbaru, 2 torebki czarnej herbaty, około 2 litrów wody, a także ⅓ szklanki cukru. Wodę wlewamy do garnka, rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy do wody razem z 2 torebkami herbaty, a następnie całość gotujemy około godziny. Gdy napar wystygnie, wyciągamy kawałki rabarbaru i wsypujemy cukier, który należy rozmieszać. Następnie wstawiamy garnek do lodówki, gdzie zostawiamy go na co najmniej godzinę. Po upływie tego czasu możemy przelać herbatę do dzbanka, a do środka wrzucić kostki lodu. Ten pyszny napój jest również źródłem witaminy C.

Mrożona herbata z truskawkami i bazylią

Do przygotowania tej herbaty będziemy potrzebować około 2 litrów wody, 4 saszetek czarnej herbaty, ¾ szklanki cukru, a także świeżych truskawek i listków bazylii. W pierwszej kolejności gotujemy wodę, aby zaparzyć w niej herbatę. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wrzucamy do wody świeże listki bazylii i zaparzamy je pod przykryciem około 15 minut. Na koniec wyciągamy liście bazylii, kroimy truskawki na drobne kawałki i wrzucamy je do ostudzonej herbaty. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane!

Herbata mrożona z miodem i cytryną

Zimą często pijemy herbatę z miodem i cytryną, aby ustrzec się przed przeziębieniem. Tymczasem, również latem możemy cieszyć się ulubionym smakiem takiej herbaty – ale w wersji na zimno. Przygotowujemy 4 torebki zielonej herbaty, 2 litry wody, 2 cytryny i pół szklanki miodu. W pierwszej kolejności należy zagotować wodę i wrzucić do niej torebki herbaty, aby się zaparzyły. Następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Gdy napar ostygnie, dolewamy sok wyciśnięty z cytryn i kilka listków mięty.

Mrożona herbata Earl Grey z grejpfrutem

Earl Grey charakteryzuje mocny i oryginalny aromat. Warto skosztować jej w wersji mrożonej. Należy zagotować 2 litry wody, do której wrzucamy 5 saszetek herbaty Earl Grey. Parzymy pod przykryciem przez około 10 minut. Gdy całość ostygnie, dodajemy sok z grejpfruta i kawałki owocu. Jeśli napój jest dla nas zbyt gorzki, możemy dodać odrobinę miodu lub pół szklanki cukru, a następnie porządnie wymieszać. Całość schładzamy w lodówce i podajemy z kostkami lodu.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.