Stokrotka Magazyn

Mleko w różnej postaci

Mleko w różnej postaci

Od lat uważane jest za źródło zdrowia i urody. Jak głosi legenda, kąpieli w mleku zażywała Kleopatra, aby zachować młody i promienny wygląd swojej skóry. Niestety, u niektórych osób występuje alergia na zawarte w nim białka oraz cukier zwany laktozą. Rozwiązaniem może być mleko pochodzenia roślinnego.

Mleko posiada wiele cennych składników, takich jak wapń, polecany w profilaktyce osteoporozy, czy białko, którego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju, tworzenia komórek i tkanek. Znajdziemy w nim witaminę A, która dba o naszą skórę i wzrok oraz witaminę D, która jest niezbędna dla naszych kości i zębów. Ponadto mleko zawiera kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które dobroczynnie wpływają na układ krążenia i magnez, który ma pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego.

Mleka pochodzenia roślinnego

Możemy je znaleźć w większości sklepów albo… przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w produkty, z których zamierzamy wykonać mleko: ziarna soi, gryki, orzechy kokosa lub brązowy ryż. Moczymy je w wodzie przez około 5 godzin, aby zmiękły. Następnie miksujemy je w blenderze z dodatkiem około 100 ml wody na gładką masę. W kolejnym kroku do masy dolewamy jeszcze około 100 ml wody i ponownie mieszamy. Na koniec przelewamy napój przez gęste sito, aby oddzielić wszelkie łupinki. Mleko można osłodzić syropem klonowym.

  • Mleko sojowe produkuje się z ziaren soi. Co ważne, tłuszcz znajdujący się w mleku sojowym ma postać nienasyconą, a więc nie prowadzi do zwiększenia się szkodliwego cholesterolu we krwi. Nie jest tak kaloryczne jak mleko krowie, dlatego polecane jest osobom starającym się o zrzucenie zbędnych kilogramów.
  • Mleko gryczane otrzymuje się z ziaren gryki i soi. Nie zawiera laktozy, glutenu ani kazeiny.
  • Mleko kokosowe produkuje się z miąższu orzecha kokosowego. Nie zawiera laktozy, zatem jest dobre dla osób, które są na nią uczulone. Może stanowić zamiennik dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Najlepiej sprawdza się jako składnik potraw kuchni azjatyckiej.
  • Mleko ryżowe powstaje z brązowego ryżu. W porównaniu do mleka krowiego ma w swoim składzie więcej węglowodanów. Dodatkowo nie zawiera wapnia i białka. W sklepach możemy nabyć mleko ryżowe wzbogacone witaminami i minerałami.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.