Stokrotka Magazyn

Kutia bezglutenowa

Kutia bezglutenowa

  • Czas: 1,5
  • Porcje: 4

Składniki

  • szklanka brązowego ryżu okrągłego, krótkiego lub kaszy gryczanej
  • szklanka maku
  • 150-200 g miodu
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego
  • daktyle
  • figi
  • śliwki
  • orzechy włoskie lub płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie

1. Mak dwukrotnie mielimy.
2. Ryż (kaszę) przepłukujemy wodą, wkładamy do garnka razem z makiem i zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na niedużym ogniu pod przykryciem około 45 minut, aż płyn się wchłonie.
3. Do gorącej masy dodajemy posiekane orzechy i rodzynki lub inne bakalie.
4. Kutię przekładamy do miski i dekorujemy owocami, płatkami migdałów lub orzechami.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.