Stokrotka Magazyn

Kuchnia, która Cię rozgrzeje!

Kuchnia, która Cię rozgrzeje!

Latem i wiosną częściej mamy ochotę na świeże warzywa i owoce, potrawy lekkie i delikatne. Jesienią czy zimą – przeciwnie – dla naszego organizmu idealne będą ciepłe, rozgrzewające dania, które nie tylko wspierać będą nasz system odpornościowy, ale także sprawią, że nawet w najbardziej pochmurne dni będziemy pełni energii.

Napij się, by się rozgrzać

Zamiast napojów gazowanych lub słodkich soków warto wybrać na przykład kakao, gorącą czekoladę lub mleko z miodem. Jeśli już jesteśmy po pracy i spokojnie możemy zrelaksować się w zaciszu domowym czy w kawiarni, pozwólmy sobie na szklaneczkę grzanego wina. Napój bogów, bo tak ów trunek często jest określany, z dodatkiem cytrusów – pomarańczy i cytryny oraz przypraw, takich jak goździki, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, z odrobiną słodyczy w postaci miodu lub wanilii smakuje wybornie, cudownie rozgrzewa, pomoże w przeziębieniu i pozwoli ukoić skołatane nerwy. Miłośnicy piwa spróbować powinni piwa grzanego – zarówno ciemne, jak i jasne, podawane w podobny do wina sposób, jest wyśmienite! Pamiętajmy, że ani wina, ani piwa nie powinniśmy gotować – wystarczy je podgrzać. Wówczas oba te trunki nie stracą swych walorów smakowych.

Rozgrzewające zupy

Przebojem lata są chłodniki. Hity jesieni to natomiast zupy dyniowe, marchwiowo-imbirowe albo gulaszowe. Gęste, nierzadko zmiksowane na gładkie kremy (po co marnować resztki energii na gryzienie!), pełne smaku i aromatu – idealnie sprawdzą się jako rozgrzewające dania obiadowe. Potrawom warto nadać nieco ostrości. Wspomniany wcześniej imbir to świetny dodatek, podobnie jak papryczki chili, czosnek, cebula i pieprz. Możemy także ugotować zupy na bazie tych właśnie przypraw – doskonałym pomysłem może być zupa czosnkowa czy cebulowa. By urozmaicić jesienne menu, warto również postawić na zupę rybną, zupę z czerwonej soczewicy, krupnik lub zupę grzybową.

Imbir, curry, kurkuma, kolendra… To przyprawy wprost idealne do jesienno-zimowych dań!

A na danie główne…

A na danie główne polecamy na przykład wołowinę w curry. Mięso przyprawione imbirem, kurkumą i solą, delikatnie podsmażone wraz z pomidorami i pietruszką, z dodatkiem śmietany oraz pietruszki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Curry przygotujemy z cebuli, czosnku, papryczek chilli i papryki. By powstał gęsty sos, dodać musimy nieco oleju i przecieru pomidorowego. Wszystkie składniki zmieszane razem stworzą cudowną kompozycję – to danie bardzo wykwintne, a jednocześnie niewymagające poświęcenia zbyt dużej ilości czasu.

Warto zaznaczyć, że w jesiennej kuchni ogromne znaczenie mają przyprawy – imbir, czosnek, ostre papryki, kolendra, goździki, kurkuma, pieprz Cayenne – to one tworzą rozgrzewające dania. Nawet jeśli nie jesteśmy zwolennikami ostrych potraw, powinniśmy od czasu do czasu sypnąć szczyptę czosnku czy imbiru do obiadu. Przyprawy te z powodzeniem możemy także dodawać do gorącej herbaty, kawy lub czekolady – nuta ostrości doda wyrazu napojom, odczujemy ponadto pozytywny wpływ przypraw i ziół na nasze zdrowie. Ostre smaki przełamujmy słodyczą – wanilią lub miodem – wówczas potrawy i napoje nabiorą nieco bardziej łagodnego charakteru.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.