Stokrotka Magazyn

Jesienny lunchbox

Jesienny lunchbox

W dzisiejszych czasach pracujemy na różne zmiany, dlatego zabieranie ze sobą do biura gotowych posiłków jest coraz częstszą praktyką. Jesienią, gdy dni stają się coraz krótsze, potrzebujemy sporej dawki energii, która pobudzi nas do działania.

Wraz z nadejściem jesieni coraz szybciej zapada zmrok, a różnice temperatur w ciągu całego dnia dają nam się we znaki. Stajemy się coraz bardziej zmęczeni i podatni na choroby. Aby temu zapobiec, powinniśmy nie tylko się więcej ruszać, ale także zadbać o odpowiednią dietę.

Drugie śniadanie – kasza jaglana z jabłkami i imbirem

Jesienią możemy cieszyć się smakiem wielu odmian jabłek. Warto wykorzystać je, aby przygotować pyszne drugie śniadanie do pracy. Oprócz jednego, słodkiego jabłka będziemy potrzebować:

  • 2 szklanki wody
  • 200 g kaszy jaglanej
  • łyżeczkę siemienia lnianego
  • korzeń imbiru
  • odrobinę cynamonu

Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy ją, a następnie wypłukujemy ją za pomocą gorącej wody. W kolejnym kroku zalewamy kaszę wrzątkiem i gotujemy. Obieramy jabłko i kroimy je w kostkę. Wrzucamy je do kaszy i dodajemy siemię lniane, a także starty na tarce imbir. Wszystko posypujemy cynamonem i gotujemy pod przykryciem. W pracy możemy szybko odgrzać kaszę i delektować się nią aż do syta.

Lunch – dyniowo-paprykowy krem z grzankami

Aby przygotować rozgrzewającą i pożywną zupę krem z dyni z dodatkiem papryki i z grzankami, potrzebujemy:

  • średniej wielkości dynię
  • 2 papryki czerwone
  • cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżki papryki słodkiej w proszku
  • pół łyżki papryki ostrej w proszku
  • 2 szklanki wody
  • 2 kromki chleba

Dynię kroimy na 4 ćwiartki, każdą z nich wydrążamy, a następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Papryki również przekrawamy i usuwamy z nich nasiona, w kolejnym kroku kroimy je w cienkie paski. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Wlewamy oliwę do garnka i podgrzewamy. Następnie wrzucamy do garnka cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę i dynię. Wszystko zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy przyprawy, a także ścieramy korzeń imbiru. Po zagotowaniu zupy miksujemy ją za pomocą blendera, aż do uzyskania aksamitnego kremu. Grzanki możemy przygotować, kładąc pokrojone w kostkę kawałki chleba na rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Pamiętajmy, aby dodać je do kremu dopiero po podgrzaniu zupy w pracy.

Zdrowa jesienna przekąska

Przed wyjściem z pracy lub w drodze do domu możemy skusić się na jesienną przekąskę. Może to być słodka gruszka, śliwki lub jabłka. Pamiętajmy, aby owoce dokładnie umyć przed zjedzeniem. Możemy również przygotować z nich owocową sałatkę i zabrać ją w pojemniku do pracy.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.