Stokrotka Magazyn

Co jeść, aby mieć piękną cerę?

Co jeść, aby mieć piękną cerę?

Każda z nas chciałaby mieć piękną skórę, dlatego często wcieramy w nią drogie kosmetyki, a także fundujemy sobie kosztowne zabiegi w gabinetach kosmetycznych. Zapominamy o tym, że tajemnica pięknego wyglądu tkwi przede wszystkim w naszej diecie.

Wiele niedoskonałości skóry, z którymi zmagamy się na co dzień, ma swój początek w nieodpowiednim odżywianiu. W pierwszej kolejności należy więc zadbać o to, co mamy na talerzu. Sprawdźmy, czy w naszym codziennym menu znajdują się produkty, które z powodzeniem zatroszczą się o wygląd naszej skóry.

  • Witamina A – to główny sprzymierzeniec naszej skóry. Wzmacnia włókna kolagenu i elastyny, dzięki czemu skóra jest gładka i jędrna. Co więcej, może zapobiegać jej przesuszeniu i rogowaceniu. Znajdziemy ją w jajkach, wątróbce, maśle, pełnym mleku, a także w warzywach, takich jak marchew, dynia, szpinak, pomidory, sałata, koper, pietruszka.
  • Witamina B6 i B2 – witamina B6 znana jest z tego, że skutecznie zapobiega stanom zapalnym skóry. Szukajmy jej w otrębach, a także zarodkach pszennych, które uzyskujemy podczas przemiału ziarna pszenicy. Jednym z objawów braku witaminy B mogą być pojawiające się pęknięcia w kącikach ust, a także wysuszenie i niedoskonałości skóry. Witaminę B2 znajdziemy w mleku i jego przetworach, a także w drożdżach.
  • Witamina C – gdy zaczniemy zauważać pierwsze zmarszczki, sięgnijmy po produkty bogate w witaminę C, ponieważ wzmacnia ona włókna kolagenowe odpowiedzialne za elastyczność i jędrność naszej skóry. Dodatkowo ma właściwości antyutleniające, co oznacza, że niszczy wolne rodniki, a także wspomaga odporność organizmu. Witaminę C znajdziemy między innymi w papryce, czarnych porzeczkach, truskawkach, kiwi, szpinaku, a także owocach cytrusowych.
  • Witamina E – zapobiega tworzeniu się stanów zapalnych, a także łagodzi skutki szkodliwego działania promieni słonecznych. Dodatkowo wypływa korzystnie na włókna kolagenowe, zapewniając promienną i elastyczną skórę. Aby cieszyć się jędrną skórą, trzeba sięgać po jagody, orzechy, migdały, kapustę, tłuste ryby, a także oleje.
  • Betakaroten – to dzięki tej substancji pochodzenia roślinnego nasza skóra zyska piękny odcień, a także będziemy mogli dłużej cieszyć się opalenizną. Ma również właściwości antyutleniające, hamuje w naszym organizmie szkodliwe procesy, które mogą być odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych. Betakaroten znajdziemy w żółtych, pomarańczowych, a także czerwonych owocach i warzywach, takich jak marchew, pomidor, papryka czy morele.
  • Koenzym Q10 – ma właściwości antyoksydacyjne, zapobiega starzeniu się skóry, a także dba, by na jej powierzchni nie pojawiły się uszkodzenia. Wraz z wiekiem poziom tego dobroczynnego koenzymu w naszej skórze spada, dlatego trzeba uzupełniać go za pomocą diety. Znajdziemy go w rybach, produktach pełnoziarnistych, olejkach, a także w brokułach i szpinaku.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe – mają znakomity wpływ na nawilżenie naszej skóry, dzięki nim skóra staje się gładka i jędrna. Wspomagają regenerację naskórka, zmniejszają podrażnienia, a także obrzęki. Szukajmy ich w tłustych rybach morskich, takich jak łososie, sardynki, makrele, śledzie, a także w olejach roślinnych: lnianym, rzepakowym, sojowym oraz w orzechach włoskich i pestkach dyni.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.