Stokrotka Magazyn

Gofry w zdrowej odsłonie

Gofry w zdrowej odsłonie

Gofry z bitą śmietaną i słodkim sosem owocowym smakują wybornie. Niestety, to również prawdziwa bomba kaloryczna. Ale nie martwmy się – możemy zajadać się goframi, a jednocześnie dbać o zdrowie!

Gofry pełnoziarniste

Śniadanie na słodko, deser, przekąska między posiłkami – gofry na bazie mąki pełnoziarnistej idealnie sprawdzą się w każdej z tych ról. By je przygotować, wystarczy ubić dwa białka na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do specjalnie przyrządzonej masy. Do wykonania masy potrzebujemy po szklance mąki pszennej oraz pełnoziarnistej, półtorej szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, dwóch łyżek proszku do pieczenia, takiej samej ilości oleju, szczypty soli, łyżeczki cukru i na końcu – dwóch żółtek. Masę wylewamy do nagrzanej gofrownicy i pieczemy aż do zrumienienia gofrów. Zdrowe gofry są chrupiące i bardzo aromatyczne. Znakomicie smakują ze świeżymi owocami sezonowymi, np. borówkami czy malinami. Idealnie komponować będą się także z jogurtem naturalnym lub niskokalorycznym dżemem.

Gofry bananowe

Znacznie krótszą listę składników mają gofry bananowe. Wystarczy nam banan, jajka, masło, mąka i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą blendera, aż do uzyskania gotowego ciasta. Smażymy w standardowy sposób. Znakomitym uzupełnieniem będą owoce cytrusowe – pomarańcze lub mandarynki. Gofry bananowe bardzo dobrze komponują się też z kiwi i pomelo. W wersji mniej standardowej możesz zajadać się goframi posypanymi migdałami, orzechami włoskimi lub jagodami goji.

Gofry bez mąki

Czy da się przyrządzić zdrowe gofry bez mąki? Ależ oczywiście! Z powodzeniem zastąpimy je łuskanym słonecznikiem i odrobiną wiórków kokosowych – wystarczy je zblendować, a uzyskamy bazę do przyrządzenia znakomitych gofrów. Ponadto przyda się soda oczyszczona, cynamon, jabłka, jajka, olej kokosowy, sok z cytryny oraz odrobina syropu klonowego. Do jabłka startego na mus dodajemy żółtka, olej kokosowy, sok z cytryny i syrop klonowy. Następnie łączymy z wcześniej przyrządzoną „mąką”, sodą, i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy delikatnie do masy i powoli mieszamy. Pieczemy około pięciu minut i już możemy zajadać się ze smakiem!

Gofry wegańskie

Delikatna owocowa nuta i idealna chrupkość sprawią, że gofry wegańskie zasmakują nie tylko wyznawcom wegańskiej kuchni. Przygotujmy trzy szklanki mąki, pszennej lub razowej, po czym odstawmy ją na bok – będziemy dodawać ją już na końcu, do masy powstałej z pozostałych składników. Należą do nich: pół szklanki soku pomarańczowego, ćwierć szklanki oleju, trzy szklanki mleka roślinnego (sojowego lub ryżowego), mała łyżeczka soli oraz łyżeczka cukru wanilinowego. Zmieszajmy wszystko prócz mąki. Tę przesiejmy przez sitko i powoli dodawajmy do masy. Możemy użyć miksera lub tradycyjnej trzepaczki. Takie zdrowe gofry świetnie smakują ze świeżymi owocami.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.