Stokrotka Magazyn

Chleb z otrębów owsianych

Chleb z otrębów owsianych

  • Czas: 120 minut
  • Porcje: 15 kromek

Składniki

  • 2 szklanki otrąb owsianych
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 4 jajka (oddzielone żółtka i ubite białka)
  • ¼ kostki drożdży
  • siemię lniane
  • sól himalajska
  • kminek
  • cebulka podsmażona z czosnkiem
  • ulubione zioła

Przygotowanie

1. Mieszamy otręby z jogurtem i żółtkami, dodajemy odrobinę soli, kminek, cebulkę, czosnek i inne wybrane zioła.
2. Kruszymy drożdże. Jeżeli masa wydaje się zbyt ścisła, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek.
3. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy lub mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na co najmniej pół godziny.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Po wyrośnięciu ciasta dodajemy ubite białka. Delikatnie (bez miksowania) mieszamy z białkami i przekładamy masę do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy na mniej więcej pół godziny w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Autorem przepisu jest Pani Monika Dajkowska-Bichta – dietetyk kliniczny z wieloletnim stażem, doradca żywieniowy w sklepach sieci „Stokrotka”.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.