Stokrotka Magazyn

Brownie na 5 sposobów

Brownie na 5 sposobów

Mało kto z nas nie lubi czekolady. Wiele osób twierdzi, że jest od niej wręcz uzależniona! Jednym z najbardziej znanych ciast, które powstaje z udziałem czekolady, jest brownie. Wywodzi się z kuchni amerykańskiej, lecz dzięki obłędnemu czekoladowemu smakowi zyskało wielbicieli na całym świecie.

Nazwa „brownie” pochodzi od ciemnobrązowego koloru ciasta. To najbardziej tradycyjne powstaje z połączenia gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Przepis ten jest jednak dowolnie modyfikowany, w zależności od upodobań.

Brownie z czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli to ciekawa alternatywa dla wielbicieli słodkości, którzy zmuszeni są liczyć kalorie. Mało kto wierzy, że ciasto to powstaje bez udziału mąki i cukru. Aby upiec to dietetyczne ciacho, potrzebujemy dwóch puszek czerwonej fasoli, 2 banany, kakao, szklankę ksylitolu, łyżeczkę sody oraz kilka łyżek oleju. W 100 g brownie z czerwonej fasoli jest tylko 143,6 kcal.

Brownie wegańskie

Wegańskie brownie to uczta dla zmysłów, która dodatkowo nie spowoduje, że przybędzie nam dodatkowych kilogramów. Jeden kawałek dostarczy nam 266 kcal. Wystarczy, że zaopatrzymy się w wegańską czekoladę i margarynę, cukier trzcinowy, proszek jajeczny, kakao, a także mąkę tortową oraz przyprawy, takie jak cynamon i kardamon.

Brownie z bananów

Jeśli lubicie banany, musicie koniecznie wypróbować brownie z ich dodatkiem. Do przygotowania tego brownie potrzebujemy puree z bananów, gorzką czekoladę, jajko, kakao, odrobinę sody i miód. Dzięki zawartości bananów ciasto jest niezwykle miękkie i wilgotne. Ciężko jest skończyć na jednym kawałku, który ma 255 kcal.

Brownie z gruszkami

Kolejną odsłoną brownie jest wersja z gruszkami. Oprócz standardowych składników jak jajka, mąka i kakao, dodajemy do ciasta gruszki. Od nas zależy, czy wolimy dodawać je w formie zmiksowanej masy, czy w kawałku. Możemy udekorować nim brownie na wierzchu, dzięki czemu zyskamy ciekawą formę ciasta. Smak gruszek niesamowicie współgra z czekoladą. Jeśli upieczemy je przed wizytą gości, z pewnością zyskamy ich uznanie. W jednym kawałku znajduje się około 300 kalorii – ale kto by je liczył, kiedy w grę wchodzi taka uczta dla podniebienia!

Brownie z bakaliami

Kolejną ciekawą wersją, która może urozmaicić tradycyjne brownie, to dodanie do nich bakalii. Do surowego ciasta dosypujemy migdały, rodzynki, orzechy, a także posypujemy nimi wierzch ciasta. Rodzynki spowodują, że ciasto będzie słodsze, a także bardziej wilgotne. Orzechy i migdały dodadzą niesamowitego smaku i aromatu, któremu mało kto się oprze. W kawałku brownie z bakaliami znajduje się nawet aż 500 kalorii, jednak dostarczy nam z pewnością wielu wrażeń smakowych.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.