Stokrotka Magazyn

5 wegańskich hitów

5 wegańskich hitów

Zwolennicy diety wegańskiej wykreślają ze swojego jadłospisu mięso, a także produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja czy nabiał. Mimo tych ograniczeń weganie potrafią komponować niezwykłe posiłki, które są nie tylko zdrowe, ale również smaczne. Niebanalny wygląd, a także głęboki smak tych dań sprawia, że niejeden mięsożerca oddałby za nie swojego kotleta.

W jadłospisie wegan znajdziemy głównie owoce i warzywa, ale także zboża, takie jak pszenica, żyto, proso czy owies. Dozwolone są również orzechy, ryż, grzyby, a także zamienniki mleka krowiego, czyli mleko sojowe lub ryżowe. Zamiast sera weganie zajadają się tofu, czyli twarogiem otrzymywanym z mleka sojowego. Z powyższych składników są w stanie wyczarować prawdziwie kulinarne cuda.

Pulpeciki z sosem pomidorowym

Pulpeciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy na pierwszy rzut oka wyglądają jak te, które wyrabia się z mięsa mielonego. Aby przyrządzić to pyszne danie, ugotuj kaszę jaglaną i ciecierzycę, a następnie zmiksuj je za pomocą blendera razem z pokrojonym porem. Do smaku możesz dodać sól, pieprz, trochę czosnku, a także łyżkę oliwy. Z gotowej masy uformuj okrągłe klopsiki, a następnie wyłóż je na blaszkę. Piecz przez około 25 minut w piekarniku. Pulpeciki najlepiej smakują z sosem pomidorowym, który przygotujesz z koncentratu lub na bazie pomidorów z puszki. Palce lizać!

Ciasteczka owsiane dla amatorów słodkości

Jeśli nie potrafisz żyć bez słodyczy, wegańskie ciasteczka owsiane to coś dla ciebie. Czy to możliwe, aby zrobić ciastka bez użycia jajek i mąki? Jak najbardziej! Ugotuj w rondelku mleko sojowe, a następnie dodaj do niego cukier trzcinowy i kakao. Składniki powinny tworzyć jednolitą, gładką masę. Wtedy możesz ściągnąć rondelek z ognia i dodać do niego płatki owsiane, a także masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wykładaj łyżką masę na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Staraj się formować masę na kształt koła. Odłóż blachę w chłodne miejsce, aż ciastka zastygną. Ostatni etap to już tylko delektowanie się ich wspaniałym smakiem.

Wegańskie burgery z dyni i batatów

Dla wielbicieli fast foodów kuchnia wegańska ma równie ciekawą propozycję. Dynię i bataty należy piec przez około pół godziny, a następnie, gdy zrobią się miękkie, rozdusić na gładką masę. Soczewicę wraz z kaszę jaglaną ugotuj i połącz z masą z batatów i dyni. Wszystko to przypraw papryką, kurkumą, a także pieprzem i solą. Następnie z gotowej masy uformuj kotlety o grubości około 1,5 -2 cm i usmaż je na oleju, aż przyrumienią się i nabiorą złotego koloru. Możesz podać je tradycyjnie w bułkach z sezamem, które przygotujesz z oleju roślinnego, świeżych drożdży, mąki pszennej, masła roślinnego i łyżeczki cukru. Taki wegański burger skusi z pewnością niejednego wielbiciela mięsa.

Zupa marchewkowa krem z tahini i imbirem

Zupa marchewkowa z tahini i imbirem to doskonały sposób na szybkie i pyszne danie obiadowe. Zacznij od pokrojenia cebuli, marchewki i pietruszki w drobną kostkę, a następnie podsmaż je na oleju roślinnym. Gdy staną się miękkie, dodaj imbir, który nada zupie rozgrzewającego aromatu. Na koniec dodaj gorący bulion warzywny i zmiksuj wszystkie składniki blenderem. Aby zupa była gęsta, dodaj tahini, czyli pastę, która powstaje z nasion sezamu. Zupa jest nie tylko pożywna, ale i dostarcza wielu witamin, w tym betakarotenu, który sprawi, że nasza cera nabierze promiennego wyglądu.

Lody bananowe

Gdy na dworze robi się coraz cieplej, a ty i twoi bliscy zaczynacie tęsknić za smakami lata, przygotuj wegańskie lody bananowe. Obierz kilka bananów, pokrój na cienkie plasterki i rozłóż na talerzu, a następnie wsadź je do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Gdy będą wystarczająco zmrożone, włóż je do blendera i dodaj mleko roślinne, np. kokosowe lub migdałowe. Miksuj je, aż otrzymasz jedwabistą i gładką masę. Możesz je podawać z sosem owocowym lub kruszonką. Wegańskie lody bananowe to gratka dla każdego łasucha, a także idealny sposób na ochłodę w ciepły letni dzień.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.