Stokrotka Magazyn

Knekkebrød – chrupkie pieczywo

Knekkebrød – chrupkie pieczywo

  • Czas: 75 minut
  • Porcje: 1 blacha

Składniki

  • 30 g płatków owsianych
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g sezamu
  • 20 g siemienia lnianego
  • ⅓ szklanki mąki żytniej
  • 200 ml zimnej wody niegazowanej
  • ⅓ łyżeczki soli

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki mieszamy z wodą i odstawiamy na 15 minut.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 160˚C z termoobiegiem. Wylewamy uzyskaną masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 10 minut.
3. Wyjmujemy blachę, ciasto kroimy na prostokąty i ponownie pieczemy przez ok. 40 minut.
4. Gdy chlebek zupełnie ostygnie, wkładamy go do blaszanego, szklanego lub ceramicznego pojemnika i tak przechowujemy. Podajemy na słodko lub na słono, bądź jemy bez dodatków.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.