Stokrotka Magazyn

Jajko zapiekane w awokado z dodatkiem chili

Jajko zapiekane w awokado z dodatkiem chili

  • Czas: 20
  • Porcje: 2

Składniki

  • dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • papryczka chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Nagrzewamy piekarnik do 200ºC.
2. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazda nasiennego i drobno kroimy.
3. Awokado myjemy i kroimy na pół. Usuwamy pestkę.
4. Jajka rozbijamy, zostawiając żółtko i nieco białka; wbijamy do awokado.
5. Danie zapiekamy przez 10-15 minut, tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało miękkie.
6. Potrawę oprószamy solą, pieprzem, posiekaną papryczką chili i – opcjonalnie – startym serem. Podajemy z pieczywem i sałatką z pomidorów.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.