Stokrotka Magazyn

Śniadanie na słodko

Śniadanie na słodko

  • Czas: 20 minut
  • Porcje: 4

Składniki

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 5 łyżek śmietany 12% lub 18%
  • pół szklanki ulubionych owoców
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek czerwonego wina
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

1. Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną.
2. Przygotowujemy sos: borówki wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy mniej więcej na godzinę, by puściły sok.
3. Dolewamy alkohol (lub 50 ml wody) i gotujemy na niedużym ogniu przez 15 minut.
4. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niedużą ilością zimnej wody i wlewamy do owoców, cały czas mieszając. Sos zagotowujemy. Gdy przestygnie, wylewamy na twaróg.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.