Sernik dyniowy z nutą pomarańczy

Składniki

  • spód:
  • 150 g sucharków
  • 230 g kremu czekoladowego
  • masa serowo-dyniowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 600 g dyni (waga po obraniu)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • ½ szklanka wrzątku wody
  • mus dyniowo-pomarańczowy:
  • 300 g dyni (waga po obraniu)
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • pomarańczowa galaretka
  • szklanka wody
  • kolorowe perełki cukrowe

Przygotowanie

1. Spód:
Sucharki miksujemy do postaci bułki tartej, dodajemy krem czekoladowy, całość dokładnie mieszamy i wykładamy spód tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawiamy do lodówki.

2. Masa serowo-dyniowa:
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C około 50 minut. Następnie studzimy i blendujemy na puree.

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami mleka, pozostawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy resztę mleka, przekładamy żelatynę i wszystko mieszamy, lekko studzimy. Galaretki rozrabiamy w połowie szklance wrzątku, a następnie pozostawiamy do lekkiego stężenia. Ser ucieramy z cukrem i mascarpone, następnie dodajemy puree z dyni, tężejącą galaretkę oraz przestudzoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki.

3. Mus truskawkowy:
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, wlewamy sok pomarańczowy i gotujemy do całkowitego rozpadnięcia dyni. Następnie miksujemy blenderem do postaci gładkiej masy, wsypujemy galaretki i całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia galaretek (nie gotujemy). Pozostawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.

4. Torcik dekorujemy kolorowymi perełkami cukrowymi.

Przepis Pani Eweliny Pędzikowskiej, laureatki naszego konkursu „Jesienny deser”.