Stokrotka Magazyn

Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

  • Czas: 45 minut
  • Porcje: 4

Składniki

  • 2 duże bataty
  • puszka ciecierzycy 200-250 g
  • garść rukoli
  • garść roszponki
  • garść młodych liści buraka
  • ząbek czosnku
  • olej
  • sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie

1. Bataty obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w półokręgi.
2. Olej mieszamy z przyprawami i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
3. Bataty łączymy z olejem, wykładamy na blachę i pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
4. Upieczone i ostudzone bataty układamy na rukoli i roszponce, posypujemy odsączoną ciecierzycą. Doprawiamy do smaku.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.