Stokrotka Magazyn

Makaron z pesto i warzywne wrapy

Makaron z pesto i warzywne wrapy

Makaron z pesto 1. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. 2. Bazylię rozdrabniamy ze słonecznikiem i olejem do powstania gładkiej pasty. 3. Mieszamy z ciepłym makaronem. 4. Dodajemy pomidorki pokrojone w połówki, posiekaną szalotkę i kosteczki żółtego sera w ilości według uznania. Warzywne wrapy 1. Z jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos. 2. […]

Składniki

  • Makaron z pesto:
  • 100g dowolnego makaronu
  • pół krzaczka świeżej bazylii
  • 6 łyżeczek nasion słonecznika
  • 3 łyżeczki oleju
  • pomidorki koktajlowe
  • szalotka
  • żółty ser
  • Warzywne wrapy:
  • gotowe ciasto do wrapa
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/4 ząbka czosnku
  • świeże warzywa, np. czerwona papryka, pomidor i ogórek

Przygotowanie

Makaron z pesto

1. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
2. Bazylię rozdrabniamy ze słonecznikiem i olejem do powstania gładkiej pasty.
3. Mieszamy z ciepłym makaronem.
4. Dodajemy pomidorki pokrojone w połówki, posiekaną szalotkę i kosteczki żółtego sera w ilości według uznania.

Warzywne wrapy

1. Z jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos.
2. Wrapa podsmażamy chwilę na patelni, smarujemy sosem.
3. Warzywa kroimy w kostkę, rozkładamy na wrapie, zostawiając kilka centymetrów z jednej strony.
4. Zwijamy w ciasny rulon i tniemy na mniejsze kawałki.

Dodatkowo:
Do takiego zestawu jako dodatek sprawdzi się zarówno owoc (na przykład jabłko), jak i garść dowolnych orzechów lub nasion.

Przepisem podzieliła się z nami Pani Magdalena Trafalska, laureatka naszego konkursu „Lunch na wynos”.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.