Stokrotka Magazyn

Krakowskie obwarzanki

Krakowskie obwarzanki

  • Czas: 75 minut
  • Porcje: 10 sztuk

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • szklanka wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 2 łyżki cukru
  • białko do posmarowania
  • do posypania: mak, sezam, gruboziarnista sól

Przygotowanie

1. Przygotowujemy zaczyn: kruszymy drożdże i wsypujemy je do ciepłej wody, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy, przykrywamy czystą szmatką i odstawiamy na ok. 15 minut.
2. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, sól i pozostałą część cukru. Dodajemy olej i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto (ok. 10 minut, aż będzie gładkie). Gotową kulę smarujemy odrobiną masła lub oleju, wkładamy do naczynia, które przykrywamy szmatką i odstawiamy na godzinę.
3. Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 8-10 równych części. Z każdej partii ciasta formujemy wałek długości ok. 30 cm, skręcamy obwarzanki, końce ciasta sklejając wodą.
4. Obwarzanki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy 2-3 minuty. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy wybranymi dodatkami. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.