Stokrotka Magazyn

Jajeczne muffiny z warzywami i szynką

Jajeczne muffiny z warzywami i szynką

  • Czas: 40
  • Porcje: 8-10

Składniki

  • 6 jajek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół małej cukinii
  • 1/3 zielonej papryki
  • pół pęczka natki pietruszki lub szczypiorku
  • opcjonalnie: kilka plasterków szynki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Jaja miksujemy z jogurtem.
2. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Zieloną paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.
4. Siekamy szczypiorek lub natkę pietruszki.
5. Warzywa wrzucamy do masy jajecznej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Formę do muffinek smarujemy masłem i łyżką nakładamy masę jajeczną. Do niektórych muffinek możemy dodać szynkę.
7. Muffinki pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.