Stokrotka Magazyn

Zupa z suszonych grzybów

Zupa z suszonych grzybów

  • Czas: 90 minut + moczenie grzybów
  • Porcje: 4

Składniki

  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 duże ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • śmietana 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • opakowanie makaronu
  • natka pietruszki

Przygotowanie

1. Grzyby moczymy przez 2 godziny, po czym gotujemy je w tej samej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy, nie wylewając wody.
2. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na nieduże kawałki.
3. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, aż się zeszklą, dodajemy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, po czym wlewamy szklankę wody, wrzucamy przyprawy i dusimy ok. 30 minut.
4. Dolewamy wodę po grzybach, gotujemy jeszcze 30 minut, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone grzyby, śmietanę, sól, pieprz. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną posiekaną natką pietruszki.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.