Składniki
- 2 szklanki suszonych grzybów
- pęczek włoszczyzny
- 2 duże ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- śmietana 30%
- przyprawy: sól, pieprz, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe
- opakowanie makaronu
- natka pietruszki
Przygotowanie
1. Grzyby moczymy przez 2 godziny, po czym gotujemy je w tej samej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy, nie wylewając wody.
2. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na nieduże kawałki.
3. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, aż się zeszklą, dodajemy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, po czym wlewamy szklankę wody, wrzucamy przyprawy i dusimy ok. 30 minut.
4. Dolewamy wodę po grzybach, gotujemy jeszcze 30 minut, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone grzyby, śmietanę, sól, pieprz. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną posiekaną natką pietruszki.