Stokrotka Magazyn

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

  • Czas: 45 minut
  • Trudność: 1
  • Porcje: 3

Składniki

  • 1 główka czosnku
  • 2 kromki czerstwego chleba (lub 2 grzanki)
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/4 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Siekamy czosnek i podsmażamy go na oliwie, dodajemy pokruszony chleb i zrumieniamy je mieszając cały czas. Następnie wsypujemy słodką paprykę, wlewamy gorący bulion i gotujemy 30 minut na małym ogniu. Jajka trzepiemy widelcem, łączymy z niewielką ilością zupy i wlewamy do garnka energicznie mieszając. Zdejmujemy z ognia zanim zupa się zagotuje. Przyprawiamy do smaku solą i ostrą papryką. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.