Stokrotka Magazyn

Zdrowe sałatki na Wielkanoc – przepisy

Zdrowe sałatki na Wielkanoc – przepisy

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jakie potrawy zaserwować swoim gościom, zmodyfikuj kilka sprawdzonych przepisów na sałatki, a na pewno ich pozytywnie zaskoczysz.

Orientalna sałatka na Wielkanoc – przepis

Klasyczne sałatki z makaronem mogą się wydawać kaloryczne i niezdrowe, jednak wystarczy, że wykorzystasz ciemny makaron pełnoziarnisty, a danie stanie się lżejsze oraz smaczniejsze. Jeśli jesz mięso, wybierz makaronową sałatkę na Wielkanoc z kurczakiem w curry. Do jej zrobienia potrzebować będziesz kurczaka, kukurydzy, papryki oraz kilku kiszonych ogórków. Mięso usmaż w kawałkach doprawiając je ziołami oraz curry.
Dodaj do niego ugotowany i ostudzony już pełnoziarnisty makaron w kształcie świderków. Jeśli do gotującej się wody dodasz łyżeczkę curry makaron nabierze delikatniejszego smaku i zmieni kolor. Do całości dodaj pokrojoną w kostkę surową paprykę (najlepiej czerwoną), kiszone ogórki oraz kukurydzę. Całość wymieszaj i polej sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem curry, pieprzu i soli. Tym sposobem stworzysz lekką sałatkę na Wielkanoc w nowej odsłonie.

Znany przepis w niecodziennej oprawie na Wielkanoc

Komponując menu na wielkanocny stół, pamiętaj nie tylko o walorach odżywczych, ale także o sposobie zaserwowania przygotowanych dań. Jeśli nie boisz się odważnych rozwiązań, zrezygnuj z klasycznych półmisków do podawania sałatki, na rzecz wydrążonych owoców, np. ananasa.

Z takim „naczyniem” idealnie skomponuje się lekka sałatka na Wielkanoc z kurczakiem. Do jej przygotowania będzie potrzebny jeden świeży ananas, koniecznie z liśćmi, pierś z kurczaka, ryż, kukurydza z puszki, orzechy. Usmaż kawałki kurczaka w samych przyprawach, bez panierki czy mąki, ugoruj ryż i po ostudzeniu obu składników wymieszaj je z kukurydzą. Ananasa przekrój wzdłuż, tak, by otrzymać dwie połowy. Wydrąż go dużą łyżką, a kawałki pokrój w kostkę i dodaj do ryżu wraz z orzechami. Do przygotowania sosu weź majonez light oraz jogurt naturalny. Wymieszaj składniki w proporcji 2:1 i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wydrążonego ananasa schowaj do lodówki i tuż przed przyjściem gości wypełnij sałatką i ustaw na stole. Możesz całość ozdobić liśćmi pietruszki, a danie będzie nie tylko smaczne, ale i piękne.

Sałatka na Wielkanoc z tortellini – przepis

Polskie święta, jak i dania serwowane w ich trakcie, zwykle są bardzo tradycyjne. W tym roku zdecyduj się na małą odmianę i wybierz sałatkę na Wielkanoc z tortellini – makaronowych włoskich pierożków, które z powodzeniem możesz adaptować do polskiej kuchni. Dobrze ugotowane tortellini to takie, w którym farsz jest miękki, a makaron z zewnątrz pozostaje al dente.

By otrzymać taki efekt, gotuj makaron kilka minut dłużej, ale na wolnym ogniu. Po ostudzeniu dodaj do niego drobno pokrojoną paprykę, ogórka i kilka pomidorów oraz kapustę pekińską. Dosyp kukurydzę konserwową i przygotuj sos. Najlepiej jogurtowo-majonezowy przygotowany z produktów o obniżonej zawartości tłuszczu. Polej nim całość i dopraw do smaku. W ten sposób stworzysz nową kulinarną tradycję na Wielkanoc, która na stałe zagości w rodzinnym menu.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.