Stokrotka Magazyn

Kolorowa wiosenna sałatka z jajkami w koszulce

Kolorowa wiosenna sałatka z jajkami w koszulce

  • Porcje: 2

Składniki

  • 2 jajka (plus ok. litr wody i łyżka octu)
  • 2 garści ulubionej sałaty
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek
  • garść rzeżuchy
  • kilka listków świeżej bazylii
  • Dressing:
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • żółtko
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1-2 fileciki anchois
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

1. Jajko wybijamy na spodek; zagotowujmy wodę, dodajemy ocet i za pomocą łyżki robimy wir w wodzie. Delikatnie wlewamy do niego jajko i gotujemy ok. 2 minuty (jeśli wolimy bardziej ścięte żółtko – wówczas 3 minuty).
2. Za pomocą łyżki cedzakowej ostrożnie wyjmujemy jajko i przygotowujemy drugie – w identyczny sposób.
3. Sałatę rwiemy na kawałki i wkładamy do naszego pojemnika na jedzenie – lunchboxu. Na sałacie układamy połówki pomidorków, pokrojone oliwki i rzodkiewki (razem z młodymi listkami). Na środku wykładamy jajko i posypujemy całość rzeżuchą. Tak samo przygotowujemy drugi lunchbox.
4. Anchois rozgniatamy na papkę, dodajemy zmiażdżony czosnek, żółtko, sok z cytryny i miód. Dokładnie wszystko mieszamy. Wlewamy olej rzepakowy małym strumieniem, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
5. Sałatkę polewamy dressingiem, dodajemy świeżo mielony pieprz i dekorujemy listkami bazylii.
6. Teraz wystarczy tylko zabrać tak przygotowany lunchbox do pracy. Smacznego!

Przepisem podzieliła się z nami Pani Agnieszka Grubalska, laureatka naszego konkursu „Lunch na wynos”.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.