Stokrotka Magazyn

Terrina z warzywami

Terrina z warzywami

  • Czas: 120 minut + chłodzenie 5 godzin
  • Porcje: foremka

Składniki

  • 250 g filetu z łososia bez skóry
  • 250 g marchwi
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • bazyliowe pesto
  • 150 ml kremówki
  • jajko
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Terrina to popularny przysmak kuchni francuskiej, który przypomina pasztet. Przygotowuje się ją z ryb, mięsa lub warzyw i gotuje w kamionkowej formie umieszczonej w piekarniku, w tzw. kąpieli wodnej.

1. Marchewkę obieramy, drobno kroimy, a następnie miksujemy. Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, masło, jajo i śmietanę. Wszystkie składniki miksujemy.
2. Masę dzielimy na trzy części. 1/3 łączymy z 2 łyżeczkami bazyliowego pesto.
3. Doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem i przekładamy do formy keksowej wyłożonej folią aluminiową w taki sposób, by warstwa z pesto znalazła się w środku.
4. Zakrywamy wierzch terriny folią aluminiową i ustawiamy na głębokiej blasze wypełnionej ciepłą wodą.
5. Pieczemy terrinę 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 150ºC.
6. Gdy terrina wystygnie, przygotowujemy warstwę wierzchnią z żelatyny i pomidorów: rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie, moczymy przez ok. 15 minut, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy do przestygnięcia.
7. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i miksujemy z żelatyną, doprawiamy do smaku solą i wylewamy na terrinę. Danie chłodzimy w lodówce ok. 5 godzin.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.