Stokrotka Magazyn

Skrzydełka kurczaka w ostrym sosie

Skrzydełka kurczaka w ostrym sosie

  • Czas: 60 minut
  • Trudność: 2
  • Porcje: 4

Składniki

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 1 czerwona papryka chili oczyszczona z pestek i drobno posiekana
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżeczki pokruszonego świeżego imbiru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie

Skrzydełka przekroić na pół (ciąć w stawie). W dużym naczyniu mieszamy świeże i sproszkowane chili, imbir i skórkę z cytryny. Dokładnie obtaczamy skrzydełka, odstawiamy na minimum 3 godziny. Podgrzewamy w woku lub na patelni 2 łyżki oleju. Skrzydełka obsmażamy na złoty kolor 12 minut, w razie potrzeby dodajemy pozostały olej. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Do woka wrzucamy kolendrę, smażymy 40 sekund. Dodajemy skrzydełka i smażymy razem 90 sekund, następnie dodajemy sos sojowy i miód. Smażymy jeszcze 2 minuty, aż miód się rozpuści i zmiesza z pozostałymi składnikami. Przekładamy skrzydełka na półmisek, polewamy sosem. Dekorujemy kolendrą i skórką z cytryny lub limonki.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.