Stokrotka Magazyn

Rolada schabowa w tapenadzie

Rolada schabowa w tapenadzie

  • Czas: 60 minut
  • Trudność: 2
  • Porcje: 6

Składniki

  • 1,2 - 1,4 kg schabu
  • 10 plasterków bekonu
  • 360 g czarnych oliwek odsączonych Jolca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki odsączonych kaparów w occie Sherry Agrucapers
  • 1 łyżka ostrej musztardy Dijon Kamis
  • 1 łyżka suchego oregano Kamis
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Tapenada
Zmiksować czosnek, dodać oliwki, kapary, musztardę i znów zmiksować na gęsta papkę. Dodać oregano, pieprz, oliwę i delikatnie wymieszać.

Schab
Schab przekroić wzdłuż dłuższego boku, prowadząc nóż płasko 1cm nad deską, zostawiając od końca ok. 1,5 cm.Rozłożyć dwa płaty (jak książkę), dolny powinien mieć 1 cm grubości. W identyczny sposób naciąć grubszy płat mięsa. W rezultacie tych działań powinien powstać 1 duży plaster schabu o grubości 1 cm, który następnie należy delikatnie rozbić tłuczkiem. Całość posypać pieprzem i posmarować grubą warstwą tapenady. Dość ściśle zrolować. 

4 sznurki o długości około 30cm rozłożyć równolegle na blacie w odstępie 3 cm. W połowie sznurków ułożyć w poprzek 4 plastry boczku. Na nich położyć schabową roladę. Obłożyć ją plastrami boczku ze wszystkich stron. Zawinąć sznurkami. Na blasze położyć boczek a na nim schab. Polać oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 45 min.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.