Stokrotka Magazyn

Pizza szparagowa na kalafiorowym spodzie

Pizza szparagowa na kalafiorowym spodzie

  • Czas: 50 minut
  • Porcje: 1 pizza

Składniki

  • SPÓD:
  • 500 g różyczek kalafiora
  • jajko
  • łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz
  • SOS:
  • pomidory z puszki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano
  • DODATKI:
  • pęczek zielonych szparagów
  • pół cukinii
  • świeża bazylia i oregano

Przygotowanie

Kalafior ścieramy na tarce, przesypujemy do garnka, zalewamy ¾ szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odcedzamy i wyciskamy nadmiar wody. Dodajemy jajko, przyprawy i mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kalafiorowy okrąg. Podpiekamy 15-20 minut w temperaturze 180˚C. Szparagi gotujemy przez 4 minuty. Kroimy cukinie w cienkie talarki. Grubo siekamy listki bazylii i oregano. Przygotowujemy sos: pomidory z czosnkiem miksujemy i przyprawami. Układamy dodatki na pizzy, a następnie pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220˚C. Gotową pizzę posypujemy świeżymi ziołami.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.