Stokrotka Magazyn

Pieczeń wieprzowa zapiekana z marchewką i soczewicą w ziołach

Pieczeń wieprzowa zapiekana z marchewką i soczewicą w ziołach

  • Czas: 100 minut + chłodzenie
  • Porcje: 8-10 porcji

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka)
  • 4 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 2 puszki soczewicy (po 400 g)
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • olej ryżowy lub kokosowy
  • kolendra, natka pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

1. Nacieramy mięso solą, pieprzem, majerankiem i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200˚C, mięso skrapiamy wybranym olejem i pieczemy pod przykryciem. Po upływie 40 minut obracamy je na drugą stronę.
2. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w małą kostkę, cebule obieramy, kroimy „w piórka” i dodajemy do mięsa razem z listkami kolendry i natką pietruszki, podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem jeszcze 30 minut.
3. Ponownie obracamy mięso, dodajemy soczewicę, przykrywamy i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut. Po upływie 10 minut zdejmujemy pokrywkę.
4. Po upieczeniu wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy je na ok. 15 minut, by odetchnęło, następnie kroimy w grube plastry i wraz z pieczoną marchewką i soczewicą podajemy z ziemniakami.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.