Stokrotka Magazyn

Pieczeń z kurczaka z zielonym nadzieniem

Pieczeń z kurczaka z zielonym nadzieniem

  • Czas: 60
  • Porcje: 6

Składniki

  • Składniki:
  • 400 g plastrów sera żółtego
  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • farsz:
  • szklanka liści szpinaku
  • 2 szklanki rukoli
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek orzechów lub nasion

Przygotowanie

1. Blachę z piekarnika wykładamy papierem pergaminowym i układamy plastry sera, tak by nachodziły na siebie. Zapiekamy przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, aż plasterki się stopią, po czym odkładamy do ostygnięcia.
2. Mięso z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy wzdłuż, by nie było zbyt grube i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na bazie serowej.
3. Składniki farszu miksujemy i rozsmarowujemy na mięsie.
4. Zwijamy roladę, owijamy folią spożywczą i układamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.