Stokrotka Magazyn

Nachos z mięsem

Nachos z mięsem

  • Czas: 60 minut
  • Trudność: 3
  • Porcje: 3

Składniki

  • 300 dag mięsa mielonego
  • 2-3 paczki chipsów tacos
  • 3 cebule
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 3 pomidory
  • papryczka chilli (lub inne ostra papryczka)
  • sałata
  • oliwki
  • żółty ser
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • cumin
  • papryka
  • czosnek
  • cukier
  • puszka pomidorów bez skórki
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • świeża bazylia
  • suszone zioła prowansalskie 

Przygotowanie

Pokroić 2 cebule i zeszklić na oleju. Dodajemy do niej mielone mięso, które rozdrabniamy widelcem na małe kawałki, wsypujemy przyprawy. Smażymy mięso, aż zrobi się koloru szarego (musi być porządnie wysmażone). Z fasoli robimy pure: wrzucamy odcedzoną fasolę do garnka, dodajemy trochę wody i koncentratu, paprykę i gotujemy miażdżąc fasolę, aż do uzyskania prawie gładkiej masy. 
Pomidory kroimy na kawałki, cebulę na krążki, kroimy oliwki, rwiemy listki sałaty i ścieramy żółty ser. 
Wysypujemy chipsy, nakładamy na nie mięso, fasolę, posypujemy tartym serem i wkładamy do mikrofali lub piekarnika. Kiedy ser już się rozpuści wyjmujemy i posypujemy najpierw sałatą, a potem resztą warzyw. Na sam wierzch kładziemy salsę. 

Sposób przygotowania salsy:
 
Pomidory kroimy na nieregularne kawałki i wrzucamy do miseczki wraz z pokrojoną drobno cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Następnie dodajemy koncentrat, tak aby uzyskać gęstą konsystencję. Wlewamy sok z połowy małej cytryny. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy oliwę. Sos salsa powinien być ogniście pikantny.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.