Stokrotka Magazyn

Kurczak zapiekany w parmezanie

Kurczak zapiekany w parmezanie

  • Czas: 60 minut
  • Trudność: 2
  • Porcje: 6

Składniki

  • 30 g pokruszonego białego pieczywa bez skórki (1 kromka białego chleba)
  • 85 g drobno startego parmezanu
  • 2 drobno posiekane dymki
  • drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 55 g stopionego masła
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 filety z piersi kurczaka bez skóry
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

Przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik. W małej misce mieszamy pokruszone pieczywo, parmezan, dymkę, skórkę cytryny, masło i przyprawy. Nakładamy równą warstwę na każdy filet, przyciskając widelcem, aby dokładnie pokryć masą mięso. Filety układamy w płytkim naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika trzymamy w cieple. Sok z cytryny i pietruszkę mieszamy z sosem pozostałym w naczyniu i polewamy nim kurczaka. Od razu podajemy.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.