Stokrotka Magazyn

Kiełbasa zapiekana w warzywach

Kiełbasa zapiekana w warzywach

  • Czas: 45
  • Porcje: 4

Składniki

  • 4 kiełbasy swojskie lub białe
  • 8 niedużych ziemniaków
  • 2 czerwone papryki lub 4 papryczki chili
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • opcjonalnie: natka pietruszki, ulubione przyprawy

Przygotowanie

1. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki.
2. Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli są duże, kroimy na połówki lub mniejsze kawałki.
3. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy na mniejsze cząstki.
4. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem z przyprawami układamy kiełbasę, ziemniaki, paprykę, cebulę i nieobrane ząbki czosnku. Skrapiamy olejem i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
5. Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi sosami.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.