Stokrotka Magazyn

Tradycyjna kuchnia śląska – karminadle

Tradycyjna kuchnia śląska – karminadle

  • Czas: 20
  • Porcje: 5

Składniki

  • 20 dag mielonej wieprzowiny
  • 20 dag mielonej wołowiny
  • bułka
  • jajko
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Kuchni śląskiej zawdzięczamy wiele potraw, które na stałe weszły do kanonu tradycyjnej kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć o karminadle, czyli kotletach mielonych, które niegdyś serwowane wyłącznie w święta, stały się składnikiem codziennych, polskich obiadów. Na Górnym Śląsku rozpowszechniono również jedzenie żuru, który na tych ziemiach znany był od średniowiecza. Tradycyjnie przygotowywano go z zakwasu z żytniej mąki razowej i spożywano na śniadanie, obiad i kolację. To stąd wywodzi się powiedzenie „bo od żuru chłop jak z muru”. Ponadto, na bazie zakwasu przygotowywano wiele jednogarnkowych dań, np. żur z kapuśnicy czy żur z flakami.

Potrawy tradycyjnej kuchni śląskiej goszczą na stołach całego kraju. Cenimy ją za walory smakowe, prostotę i pożywność. Szczególnie chętnie inspirujemy się nią podczas komponowania menu na uroczystości rodzinne lub świąteczny obiad.

Kuchnia śląska musiała być sycąca i kaloryczna, aby były siły do pracy na roli lub w kopalni. Na co dzień jedzono skromnie i dość jednostajnie, a posiłki składały się głównie z nabiału i produktów pochodzenia roślinnego. Natomiast w niedziele i święta na śląskich stołach pojawiał się tradycyjny obiad składający się z rolady, ziemniaczanych klusek i modrej kapusty. W bogatszych domach podawano również tzw. nudelzupę, czyli rosół z makaronem. Na deser natomiast zawsze był kompot.

Jak przygotować karminadle:

1. Mięso mieszamy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, drobno posiekaną natką pietruszki i cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane. Przed podaniem kładziemy na papierowy ręcznik kuchenny, by zebrał nadmiar tłuszczu.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.