Stokrotka Magazyn

Gryczak

Gryczak

  • Czas: 30
  • Porcje: 4

Składniki

  • Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ kostki margaryny, jajko, 2 dag drożdży, 2 łyżki śmietany, szczypta soli i cukru
  • Farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej, kg sera białego, ½ kostki masła lub margaryny, 5 jajek, torebka cukru waniliowego, 2 łyżki mąki pszennej, 5 łyżek cukru, kminek lub sezam (do posypania)

Przygotowanie

Kaszę gotujemy z masłem, dodajemy przekręcony przez maszynkę ser, jajka, cukier waniliowy, mąkę i cukier do smaku. Dobrze wyrabiamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe. Gdy wyrośnie, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Jeden placek wkładamy na blachę, rozkładamy na nim farsz i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto nakłuwamy, smarujemy jajkiem, posypujemy kminkiem lub sezamem. Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C. Pieróg podawać na ciepło, pokrojony na porcje.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.