Stokrotka Magazyn

Dzyndzałki

Dzyndzałki

  • Czas: 70 minut
  • Porcje: 4

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • jajko
  • 300 ml ciepłej wody
  • masło lub kwaśna śmietana
  • szczypta soli
  • 0,5 kg mielonej wołowiny na zrazy
  • cebula
  • majeranek, sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z solą i jajkiem, stopniowo dodając wodę. Wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny. Przygotowujemy farsz: mięso dokładnie mieszamy z drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, na środek kładziemy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku 8-10 minut. Podajemy w rosole lub osobno, polane masłem lub kwaśną śmietaną, udekorowane pietruszką.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.