Norweskie bułeczki mleczne z rodzynkami

  • Czas: 100 minut
  • Trudność:
  • Porcje: 30

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 50 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka kardamonu
  • opakowanie rodzynek lub żurawiny
  • jajko

Przygotowanie

1. Masło roztapiamy, dodajemy ciepłe mleko i rozpuszczamy pokruszone drożdże. Odstawiamy na 15 minut.
2. Łączymy suche składniki, wlewamy rozczyn drożdżowy, wyrabiamy na gładkie ciasto, dodajemy rodzynki, odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
3. Dzielimy ciasto na 30 równych części, formujemy bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na kolejne 30 minut.
4. Smarujemy wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem i pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 250˚C.