Stokrotka Magazyn

Zielone risotto

Zielone risotto

  • Czas: 30
  • Trudność: łatwy
  • Porcje: 4

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 100 g fasolki
  • czerwona cebula
  • czarne oliwki
  • ¼ opakowania liści szpinaku
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeże zioła

Przygotowanie

1. Obieramy cebulę i kroimy w wiórki.
2. Roztapiamy masło na głębokiej patelni i wrzucamy cebulę do zeszklenia.
3. Dodajemy ryż i obsmażamy ok. 2 minuty (aż stanie się przezroczysty).
4. Stopniowo wlewamy bulion (po 1 szklance) i gotujemy tak długo, aż ryż go wchłonie.
5. Dodajemy warzywa. Potrawę dusimy na małym ogniu, by pozostały półtwarde.
6. Risotto podajemy posypane natką pietruszki lub startym żółtym serem.

Komentarze

Aga 12.08.2015 12:40

Pycha!

Pawel 22.08.2016 15:24

A gdzie w składnikach jest ryż?!

Stokrotka Magazyn 22.08.2016 15:57

Witamy serdecznie,

Panie Pawle, dziękujemy za czujność! Ryż już został dodany.

Pozdrawiamy,
Redakcja Stokrotka Magazyn

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.