Stokrotka Magazyn

Zapiekane pomidory nadziewane ryżem

Zapiekane pomidory nadziewane ryżem

1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. 2. Pomidory myjemy, odcinamy czubki i wydrążamy środki. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem słonecznikowym. 3. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, a następnie dodajemy mięso. Dolewamy nieco wody i dusimy do miękkości. 4. Mieszamy razem ryż, mięso, wnętrza […]

Składniki

  • 6 dużych pomidorów
  • 1 torebka ryżu Kornec
  • 200 g mięsa mielonego
  • cebula
  • 1 łyżka czarnych oliwek Pesta
  • olej słonecznikowy Pesta
  • sól, pieprz, ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej Po prostu

Przygotowanie

1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu.
2. Pomidory myjemy, odcinamy czubki i wydrążamy środki. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem słonecznikowym.
3. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, a następnie dodajemy mięso. Dolewamy nieco wody i dusimy do miękkości.
4. Mieszamy razem ryż, mięso, wnętrza pomidorów i posiekane oliwki. Całość przyprawiamy do smaku. Napełniamy farszem pomidory.
5. Potrawę pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Tę potrawę można przygotować w wielu wersjach – wystarczy zamiast mięsa dodać do ryżu pieczarki, paprykę lub świeże zioła – za każdym razem uzyskamy inny efekt smakowy.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.