Stokrotka Magazyn

Kremowa zupa brokułowa

Kremowa zupa brokułowa

1. Brokuły myjemy i dzielimy na cząstki. Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni aż będzie rumiany. 2. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle, a następnie wlewamy bulion, dodajemy brokuły i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. 3. Gdy zupa nieco przestygnie, miksujemy składniki. Dolewamy śmietany, doprawiamy solą i białym […]

Składniki

  • 1 kg brokułów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu
  • szklanka śmietany 30%
  • sól, biały pieprz
  • 4 kromki pieczywa pszennego

Przygotowanie

1. Brokuły myjemy i dzielimy na cząstki. Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni aż będzie rumiany.
2. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle, a następnie wlewamy bulion, dodajemy brokuły i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
3. Gdy zupa nieco przestygnie, miksujemy składniki. Dolewamy śmietany, doprawiamy solą i białym pieprzem. Tuż przed podaniem posypujemy grzankami.

Uzyskasz bardziej elegancką wersję kremu, jeśli zastąpisz grzanki płatkami migdałów. Wystarczy zrumienić płatki na suchej patelni i przed podaniem posypać nimi zupę.

Komentarze

Basia 14.04.2015 14:17

Piękne zdjęcie, smakowite bardzo!

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.