Stokrotka Magazyn

Frytki z batatów

Frytki z batatów

1. Bataty obieramy i kroimy w słupki. 2. Przygotowujemy przyprawy, mieszając je ze sobą. 3. Słupki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pilnujemy, aby słupki nie nakładały się na siebie. 4. Bataty polewamy oliwą i posypujemy mieszanką przypraw. 5. Pieczemy, aż frytki zaczną nabierać koloru i się rumienić, ok. 30-35 minut w temp. 180°C. […]

Składniki

  • 3 bataty
  • przyprawy: sól, kolendra, słodka papryka, chili, pieprz czarny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie

1. Bataty obieramy i kroimy w słupki.
2. Przygotowujemy przyprawy, mieszając je ze sobą.
3. Słupki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pilnujemy, aby słupki nie nakładały się na siebie.
4. Bataty polewamy oliwą i posypujemy mieszanką przypraw.
5. Pieczemy, aż frytki zaczną nabierać koloru i się rumienić, ok. 30-35 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia zwracamy uwagę na to, żeby się zbyt mocno nie przypiekły.

Smacznego!

Przepisem oraz fotografią podzieliła się z nami czytelniczka, pani Katarzyna Kosmala. Serdecznie dziękujemy!

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.