Stokrotka Magazyn

Galareta

Galareta

  • Czas: 4 godziny
  • Trudność: prosty
  • Porcje: 3-4

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 0,5kg wołowej goleni z kością
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ dużego selera
  • 2 pory
  • 2 małe cebule przypieczone na patelni
  • Ziele angielskie
  • 3 liście laurowe
  • Sól, pieprz, lubczyk
  • Groszek zielony konserwowy
  • 3 jajka
  • Żelatyna

Przygotowanie

Aby przygotować galaretę najpierw należy ugotować około litra rosołu. W tym celu mięso zalej wodą, po zagotowaniu dodaj pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por – białą część oraz przypieczoną cebulę) i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Gotuj na małym ogniu przez minimum godzinę. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Ostudź wyjmij mięso i warzywa. Wołowinę oddziel od kości i drobno pokrój, mięso drobiowe obierz. Marchewkę z rosołu drobno pokrój. Ugotuj na twardo jajka. Do bulionu dodaj żelatynę (25g), ponownie zagotuj. Do miseczek w których podawana będzie galareta na spód włóż groszek, na to wyłóż mięso, marchewkę a na wierzchu plasterki jajek. Zalej rosołem z żelatyną, odstaw do ostygnięcia. Następnie galaretki wstaw do lodówki, aby stężały (minimum 2 godziny).

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.