Jabłkowo-śliwkowe listki

  • Czas: 20 minut + mrożenie
  • Trudność:
  • Porcje: 6

Składniki

  • 1,5 kg jabłek
  • 1,5 kg śliwek
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • opcjonalnie: cynamon, imbir, goździki

Przygotowanie

1. Jabłka pozbawiamy gniazd, kroimy je w kostkę, wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie. Dodajemy pokrojone w cząstki śliwki, wodę, cukier, wybrane przyprawy i zagotowujemy. Gotujemy 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Miksujemy owoce na gładką masę, wylewamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
3. Suszymy masę w piekarniku z włączonym termoobiegiem w temperaturze 100°C. Gdy masa zacznie bez trudu odchodzić od papieru i nie będzie się kleić, to znak, że jest gotowa.
4. Owocowe płaty kroimy na mniejsze porcje lub zwijamy w rulony. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.