Stokrotka Magazyn

Jabłka z musem kakaowym

Jabłka z musem kakaowym

  • Czas: 20 minut
  • Porcje: 4

Składniki

  • 70 g masła
  • 200 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 2 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

1. Przygotowujemy ciasto na gofry: podgrzewamy masło do roztopienia i łączymy z mlekiem, cukrem, jajkami, mąką pszenną, proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól. Uzyskaną płynną masę wlewamy do formy na gofry i pieczemy w 200°C przez około 2-3 minuty.
2. Usuwamy z jabłek gniazdo nasienne i kroimy owoce na cienkie plasterki.
3. Do rondla wsypujemy cukier puder, miód oraz kakao. Mieszamy do połączenia składników, a następnie dorzucamy plasterki jabłek i dusimy około 3 minut.
4. Ciepłe jabłka wykładamy na gofry i polewamy gotowym sosem.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.