Stokrotka Magazyn

Sajgonki

Sajgonki

  • Czas: 45 minut
  • Trudność: 2
  • Porcje: 2

Składniki

  • 10szt. grzybów mun
  • 50g makaronu sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego lub sojowo-grzybowego
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 4 łyżki sosu słodko-pikantnego lub słodkiego
  • 200g miesa mielonego
  • 1 średnia marchew
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Makaron sojowy moczymy w gorącej wodzie i odstawiamy na 10 min. Kroimy drobno marchew, 2 cebule oraz grzyby. Makaron sojowy kroimy na paski o długości ok. 5cm. Tak przygotowane składniki mieszamy razem dodając mięso, jajko oraz sos sojowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pojedyncze placki papieru ryżowego moczymy w ciepłej wodzie, aby zmiękły. Na środek placka nakładamy nadzienie, zaginamy 1/3 placka nad nadzieniem, a następnie jego boki. Zawijamy placki tak, aby nadzienie znalazło się w jego środki. Tak przygotowane placki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złoto-brązowego koloru. Przed podaniem polewamy sosem słodkim lub słodko-pikantnym.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.