Stokrotka Magazyn

Pomidorowe gazpacho

Pomidorowe gazpacho

  • Czas: 30 minut
  • Porcje: 4

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • papryka
  • 2 małe ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki miąższu z pszennej bułki
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • szalotka
  • szczypta chili, sól, pieprz
  • listki bazylii do przybrania

Przygotowanie

1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Ogórki i paprykę myjemy, obieramy szalotkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
2. Odkładamy część pokrojonych w kostkę warzyw do dekoracji.
3. Miąższ pieczywa moczymy w wodzie i odciskamy.
4. Miksujemy obrane ząbki czosnku, warzywa, ocet winny, bułkę. Doprawiamy do smaku chili, solą, pieprzem oraz octem winnym. Do zmiksowanej masy stopniowo dolewamy oliwę.
5. Zupę przecieramy przez sitko i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy warzywami i listkami bazylii.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.