Stokrotka Magazyn

Pierś z indyka w sosie słodko-kwaśnym

Pierś z indyka w sosie słodko-kwaśnym

  • Czas: 45 minut
  • Trudność: 2
  • Porcje: 4

Składniki

  • 30 dkg piersi z indyka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki stołowe wódki
  • 6 płaskich łyżek cukru 
  • 3 łyżki octu (10% spirytusowy)
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki wody przegotowanej
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 nieduża papryka czerwona
  • 1 nieduży por
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie korniszony (ew. marynowana dynia)
  • olej do smażenia (ok. 8 łyżek)

Przygotowanie

Mięso kroimy w paski lub kostkę, dodajemy sól, wódkę, łyżkę oleju i mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszamy (będzie to gęsta masa mięsna) i wstawiamy do lodówki na 30 min. W tym czasie kroimy marchewkę, pora, cebulę, paprykę i ogórka lub dynię na paseczki (ostatniego nie mieszamy z pozostałymi jarzynami). Składniki sosu gotujemy i zagęszczamy 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżeczką wody. Do woka lub głębokiej patelni wlewamy ok. 6 łyżek oleju i smażymy mięso tak, by się nie zrumieniło, a następnie odstawiamy je w inne miejsce, nie doprowadzając do wychłodzenia. Następnie do woka lub głębokiej patelni wlewamy kolejne 2 łyżki oleju i rozgrzewamy go. Na gorący olej wrzucamy marchewkę i smażymy ok. 1 min., a następnie pozostałe jarzyny (bez ogórka lub dyni) i smażymy kolejne 2 minuty (nie przyrumieniać). Do jarzyn wlewamy sos (uwaga – może pryskać), wrzucamy usmażone mięso i dodajemy ogórka lub dynię. Całość podgrzewamy razem ok. 1 min. Podajemy z ryżem.

Komentarz pojawi się po zatwierdzeniu go przez redakcję.